NFIK | Floriade

‘Insecten; Hoe belanden ze op ons bord?’ Het Network for Insect Knowledge nam ons tijdens de bijeenkomst ‘Insecten; Hoe belanden ze op ons bord?’ op de Floriade op 22 september j.l. mee in nieuwe ontwikkelingen in de insectensector. Deze ontwikkelingen tonen aan dat de insectensector inmiddels niet meer weg te denken is in het gangbaar maken van insecten in onze voedingsbronnen.

Het Network for Insect Knowledge nam ons tijdens de bijeenkomst ‘Insecten; Hoe belanden ze op ons bord?’ op de Floriade op 22 september j.l. mee in nieuwe ontwikkelingen in de insectensector. Deze ontwikkelingen tonen aan dat de insectensector inmiddels niet meer weg te denken is in het gangbaar maken van insecten in onze voedingsbronnen.

Insecten eten: Ja! Niet in zijn geheel, want dat ziet er niet zo lekker uit. Echter wel als meel of olie in burgers, brood, en pasta in onze dagelijkse voeding. En natuurlijk op het menu voor dieren en vissen. Want het is de meest efficiënte, slimme en duurzame manier om natuurlijke dierlijke eiwitten te maken. Tijd om de insectensector een verdere boost te geven.

Er liggen veel kansen in de sector, voorheen was informatie lastig te vinden.  Vaak kwamen er de volgende vragen: Waar kan je terecht met je vragen over dit specifieke onderwerp? Hoe weet je wat welke partijen doen? Het kennisnetwerk van de insectensector in Nederland heeft 22 september de website Network for Insect Knowledge (www.nfik.nl) gelanceerd waarbij  uitgebreide insecten informatie is gebundeld en links naar bedrijven en organisaties die actief zijn in de insectensector te vinden zijn. Het Network for Insect Knowledge is opgezet door bedrijven en organisaties die zorgen dat insecten uiteindelijk op je bord belanden. Ze hebben samen de ambitie om in 2030 insectenproducten gangbaar te laten zijn.

De samenwerkende bedrijven en organisaties zorgen dat er meer ontwikkeling in de insectensector komt. Zo start dit jaar de Hogeschool Aeres Dronten een pilotlocatie om te kijken welke voeding insecten eten die afkomstig zijn van reststromen (dus grondstoffen die niet meer gebruikt kunnen worden voor het oorspronkelijke doel). En heeft Insect School een locatie waar, als je insecten wilt kweken, een ruimte kunt huren en het kweken uit kan proberen. Om insecten te gaan eten, zet Foodvalley NL zich samen met partners in om toepassingen van insecteningrediënten in voeding te ontwikkelen voor een structureel en divers productaanbod. Daarnaast werkt Foodvalley NL aan het ontwikkelen van de afzetmarkt. En als het om consumenten gaat, heeft De Krekerij met de marketing van (onder ander) krekelburgers een manier gevonden hiermee succesvol in te zijn. Zij hebben overigens heerlijke krekel producten op de markt gebracht, waarvan we op de bijeenkomst konden proeven.

Nieuwe ontwikkelingen in de insectensector door samenwerking van verschillende bedrijven en organisaties in Nederland is onophoudelijk groot. De knowhow van de insecten business is van ongekende omvang in Nederland en daar moeten we trots op zijn. Tijd om hier een positie in te nemen. Meedoen of vragen? Neem contact op met het Network for Insect Knowledge.