De insectenketen bestaat uit verschillende schakels van bedrijven die allemaal een bijdrage leveren aan de sector. Onderstaand wordt een overzicht gegeven van alle schakels binnen de insectenketen. De bedrijven die op deze pagina genoemd worden vallen allemaal onder een van deze schakels of meerdere schakels.
In de veelzijdige en groeiende insectensector van Nederland is een netwerk van organisaties leidend bij het vormgeven, ondersteunen en bevorderen van deze sector. Elk van deze organisaties speelt een unieke en cruciale rol in het bevorderen van de insectensector. Door hun inspanningen en samenwerking werken zij aan de ontwikkeling van een duurzame, winstgevende en professioneel georganiseerde insectensector in Nederland. Gezien het innovatieve karakter van de sector, is het essentieel om duidelijkheid te bieden over wie precies wat doet.
.
Venik (Verenigde Nederlandse Insectenkwekers)
Venik is de brancheorganisatie die de belangen van haar leden binnen de insectensector vertegenwoordigt. Als deelnemer en initiator in diverse gremia, beïnvloedt Venik de koers van de Nederlandse insectensector en biedt leden de mogelijkheid om hun belangen en relevante onderwerpen te agenderen. Venik-leden profiteren van toegang tot de laatste nationale en internationale ontwikkelingen en diverse netwerkmogelijkheden. Venik streeft ernaar om samen met haar leden een duurzame en winstgevende sector te creëren. Als belangrijke gesprekspartner voor overheden, kennisinstellingen en ketenpartners stimuleert Venik onderzoek, dient hun sectorplan en innovatieagenda als leidraad voor hun initiatieven en werken zij aan het creëren van een aantrekkelijk zakelijk klimaat voor insecten in de circulaire economie. Bovendien faciliteert Venik de organisatie van exportcertificaten voor de handel in insecten buiten Europa.
Insectencoalitie NL
De Insectencoalitie NL, opgericht door Venik, WUR en LNV, is een vooraanstaand platform dat de belangrijkste stakeholders binnen de insectensector verenigt. Onder de gedeelde ambitie van versterking en professionalisering van de insectensector werken zij samen aan een breed scala van belangrijke pijlers. Deze omvatten organisatorische kwesties, het waarborgen van voedselveiligheid en kwaliteit met aandacht voor zoönose en risico’s op dierziekten, het navigeren en vormgeven van regelgeving, het bevorderen van klimaatvriendelijke en circulaire praktijken, het stimuleren van marktontwikkeling en economische groei, het betrekken en informeren van consumenten en de bredere samenleving over de waarde van insecten, en het versterken van expertise en arbeidspraktijken in de sector. Door middel van hun Sectorplan ‘Agenda ontwikkeling en innovatie in de Nederlandse insectenketen’ zet de Insectencoalitie concrete stappen naar het realiseren van deze ambities.
NIK (Network for Insect Knowledge)
Het Network for Insect Knowledge (NIK) fungeert als onafhankelijk kenniscentrum binnen de insectensector, en biedt inzichten over insecten als voedingsbron voor dieren en mensen, evenals hun andere toepassingen. Het NIK ondersteund zowel gevestigde als startende ondernemers met informatie, netwerkmogelijkheden en specifieke markttrends. Dankzij een omvangrijk netwerk faciliteert NIK samenwerkingsverbanden, organiseert het relevante evenementen en trainingen en promoot hiermee de groei van de insectensector. De uitgebreide online en offline platformen bieden alles van marktonderzoek tot regelgevingsrichtlijnen.
Overzicht bedrijven
in de insectensector
Overzicht van bedrijven in de insectensector in Nederland per provincie uit 2023
Powered by
NGN B.V. en Wadudu
© Venik 2023
Waar kan je insecten kopen en eten?
In Nederland / Europa kan je op een aantal plekken insecten kopen.
Het kan zijn dat er volledige insecten worden verkocht of insecten verwerkt in producten.
Hieronder worden enkele bedrijven genoemd waar je insecten en/of insectenproducten kunt kopen.
Foodvalley NL is een onafhankelijke en internationale organisatie die samenwerkt met koplopers om de globale voedseltransitie te versnellen naar een duurzaam voedselsysteem. Waarom? Omdat het huidige voedselsysteem sneller moet veranderen als we in 2050 lekker, betaalbaar, gezond en duurzaam voedsel beschikbaar willen hebben voor 10 miljard mensen.
Foodvalley NL initieert het proces dat nodig is voor innovaties die individuele game changers in het ecosysteem niet alleen kunnen realiseren. In nauwe samenwerking met overheden – internationaal, nationaal en regionaal – en gerenommeerde onderwijs- en onderzoeksinstellingen begeleid Foodvalley NL partijen bij de transitie, op regie, proces, inhoud en door het tempo bij te houden. Zo blijven we voorop lopen.
Werkzaam in de insectensector en op zoek naar een geavanceerd onderzoeksapparaat, demonstratie-, test- of opschalingsfaciliteit voor tijdelijk gebruik? Interesse in de aankoop van een nieuwe faciliteit, maar is de investering te groot? Of een faciliteit in bezit, maar niet continu in gebruik? Shared facility finder helpt bedrijven en instellingen actief in gezonde voeding en leefomgeving bij het vinden of het aanbieden van een faciliteit voor tijdelijk gebruik. En Shared facility finder geeft financieel advies over mogelijkheden voor realiseren van gedeelde nieuwe faciliteiten.
Doel is bedrijven en instellingen te stimuleren om maximale productiviteit te realiseren en innovatie te versnellen. Het delen van faciliteiten helpt hierbij, want dat is snel, duurzaam en kostenbesparend.
Shared facility finder is een initiatief van Foodvalley NL en Wageningen University and Research.
Meer informatie: Shared facility finder
Wageningen University & Research (WUR) is het samenwerkingsverband tussen Wageningen University en Stichting Wageningen Research. De kracht van Wageningen University & Research is de bundeling van gespecialiseerde onderzoeksinstituten en de universiteit. Deze hechte samenwerking in verschillende natuur-, technologische en maatschappijwetenschappelijke disciplines zorgt dat wetenschappelijke doorbraken snel naar de praktijk en het onderwijs worden vertaald. Onder deze disciplines valt binnen Wageningen Universiteit ook onderzoek doen naar insecten en hun toepassingen voor een duurzame toekomst.
Meer informatie: Wageningen University & Research
HAS Hogeschool is hét opleidings- en expertisecentrum van Zuid-Nederland in de sector agro, food en leefomgeving op 2 vestigingen: Den Bosch en Venlo. Het is een middelgrote hogeschool waar de dynamische driehoek van studenten, docenten en bedrijfsleven centraal staat. Onze kernwaarden zijn: aandacht, eigenheid, pragmatisch en energiek. Has Hogeschool in Den Bosch beschikt over een Insectlab. Het Insectlab is een proeftuin waarin kennis, kunde en netwerken rondom de kweek en verwerking van insecten worden gebundeld en ontwikkeld voor toepassingen in de food, feed en farma.
Meer informatie: HAS University
Aeres Hogeschool heeft lectoren, docent-onderzoekers en studenten die samen praktijkgericht onderzoek uitvoeren met partners uit het onderwijs, bedrijfsleven en overheden. Daarmee willen Aeres Hogeschool niet alleen de praktijk van ons onderwijs verder ontwikkelen, maar ook het werkveld. Nu en in de toekomst. De onderzoeken zijn maatschappelijk relevant, zodat de praktijk er direct profijt van heeft. Bovendien vormt het een verrijking voor het wetenschappelijke kennisdomein. De drie faculteiten hebben ieder een eigen focus en onderzoeksprogramma. Insecten maken een onderdeel uit van de onderzoekprogramma’s op Aeres Hogeschool.
Meer informatie: Aeres Hogeschool
Leveranciers