De insectenketen bestaat uit verschillende schakels van bedrijven die allemaal een bijdrage leveren aan de sector. Onderstaand wordt een overzicht gegeven van alle schakels binnen de insectenketen. De bedrijven die op deze pagina genoemd worden vallen allemaal onder een van deze schakels of meerdere schakels.

Insectenketen

In de veelzijdige en groeiende insectensector van Nederland is een netwerk van organisaties leidend bij het vormgeven, ondersteunen en bevorderen van deze sector. Elk van deze organisaties speelt een unieke en cruciale rol in het bevorderen van de insectensector. Door hun inspanningen en samenwerking werken zij aan de ontwikkeling van een duurzame, winstgevende en professioneel georganiseerde insectensector in Nederland. Gezien het innovatieve karakter van de sector, is het essentieel om duidelijkheid te bieden over wie precies wat doet.

.

Venik - Verenigde Nederlandse Insectenkwekers

Venik (Verenigde Nederlandse Insectenkwekers)
Venik is de brancheorganisatie die de belangen van haar leden binnen de insectensector vertegenwoordigt. Als deelnemer en initiator in diverse gremia, beïnvloedt Venik de koers van de Nederlandse insectensector en biedt leden de mogelijkheid om hun belangen en relevante onderwerpen te agenderen. Venik-leden profiteren van toegang tot de laatste nationale en internationale ontwikkelingen en diverse netwerkmogelijkheden. Venik streeft ernaar om samen met haar leden een duurzame en winstgevende sector te creëren. Als belangrijke gesprekspartner voor overheden, kennisinstellingen en ketenpartners stimuleert Venik onderzoek, dient hun sectorplan en innovatieagenda als leidraad voor hun initiatieven en werken zij aan het creëren van een aantrekkelijk zakelijk klimaat voor insecten in de circulaire economie. Bovendien faciliteert Venik de organisatie van exportcertificaten voor de handel in insecten buiten Europa.

Insectencoalitie NL
De Insectencoalitie NL, opgericht door Venik, WUR en LNV, is een vooraanstaand platform dat de belangrijkste stakeholders binnen de insectensector verenigt. Onder de gedeelde ambitie van versterking en professionalisering van de insectensector werken zij samen aan een breed scala van belangrijke pijlers. Deze omvatten organisatorische kwesties, het waarborgen van voedselveiligheid en kwaliteit met aandacht voor zoönose en risico’s op dierziekten, het navigeren en vormgeven van regelgeving, het bevorderen van klimaatvriendelijke en circulaire praktijken, het stimuleren van marktontwikkeling en economische groei, het betrekken en informeren van consumenten en de bredere samenleving over de waarde van insecten, en het versterken van expertise en arbeidspraktijken in de sector. Door middel van hun Sectorplan ‘Agenda ontwikkeling en innovatie in de Nederlandse insectenketen’ zet de Insectencoalitie concrete stappen naar het realiseren van deze ambities.

NIK (Network for Insect Knowledge)
Het Network for Insect Knowledge (NIK) fungeert als onafhankelijk kenniscentrum binnen de insectensector, en biedt inzichten over insecten als voedingsbron voor dieren en mensen, evenals hun andere toepassingen. Het NIK ondersteund zowel gevestigde als startende ondernemers met informatie, netwerkmogelijkheden en specifieke markttrends. Dankzij een omvangrijk netwerk faciliteert NIK samenwerkingsverbanden, organiseert het relevante evenementen en trainingen en promoot hiermee de groei van de insectensector. De uitgebreide online en offline platformen bieden alles van marktonderzoek tot regelgevingsrichtlijnen.

Overzicht bedrijven insecten sector

Overzicht van bedrijven betrokken in eetbare insecten

Vlag België Vlag Nederland

Waar kan je insecten kopen en eten?

In Nederland / Europa kan je op een aantal plekken insecten kopen.
Het kan zijn dat er volledige insecten worden verkocht of insecten verwerkt in producten.
Hieronder worden enkele bedrijven genoemd waar je insecten en/of insectenproducten kunt kopen.

Sligro

Sligro verkoopt sprinkhanen, meelwormen, krekels en buffalo wormen, allemaal gevriesdroogd via hun website en winkels. De insecten die ze verkopen is in samenwerking met Koninklijke Ruig.

sligro.nl

De Schanekamp

De Schanekamp verkoopt producten met meelwormen zoals: koekjes, saucijzenbroodjes, kruidcakemix, smoothiemix en pannekoekenmix.

Voor de producten van Schanekamp kunt u met hun contact opnemen via:
meelwormenkwekerij-de-schanekamp

Jiminis

Jimini’s heeft een webshop waarop het verschillende insecten en insectenproducten verkoopt: pasta, eiwit repen, granola en crackers.

jiminis.com

Kriket

Kriket is een bedrijf uit België dat verschillende producten verkoopt met krekels erin. De producten die ze via hun website verkopen zijn: granola, repen, krekels en krekelpoeder.

kriket.be

SENS

Sensfood is een bedrijf uit Duitsland met een webshop dat verschillende producten verkoopt op basis van krekels. Enkele voorbeelden zijn geroosterde krekels, eiwitrepen en pasta’s.

eatsens.com

Belgisch bier op smaak gebracht met eiwitten van meelwormen.

beetlesbeer.be

Minus Farm

Minus farm heeft een webshop met producten gebaseerd op verschillende insecten onder andere de meelworm en krekel.

minusfarm.fr

Small Giants

Op de webshop van small giants zijn verschillende smaken crackers beschikbaar met krekels erin verwerkt.

eatsmallgiants.com

De Insectenman is dé specialist in presentaties over eetbare insecten en geeft ambachtelijke proeverijen met Beetles Beer. Bekijk het uitgebreide assortiment met heerlijke en gezonde snacks, insectenmeel en hele insecten in de New Food Shop! Tevens zijn hier uitgebreide zakelijke bier-, kerst-, relatie- en geschenkpakketten te vinden. Bug appetit!

De-Insectenman.nl

Enough

Enough is een bedrijf met een webshop waarop producten met krekels of meelwormen worden aangeboden. Enkele voorbeelden van producten zijn falafel met krekels en hele krekels en meelwormen met verschillende smaken zoals kaneel en gerookte paprika.

enoughinsects.com

Nimavert

Nimavert is een bedrijf gevestigd in België met een webshop. Op de webshop verkopen ze verschillende producten waar insecten in verwerkt zijn. Hierbij kun je denken aan meelwormen kroketten, ravioli met een vulling gebaseerd op meelwormen, krekel chips en tapenade.

nimavert.be

Beneto

Beneto Foods is een bedrijf dat gevestigd is Duitsland. Bij Beneto Foods hebben zijn ze gespecialiseerd in producten met krekels. Producten die ze verkopen zijn pasta’s en meel om brood mee te bakken.

benetofoods.com

Catch Your Bug

Gevestigd in Duitsland verkoopt catch your bug producten gebaseerd op meelwormen krekels en sprinkhanen. Naast producten verkopen ze ook hele insecten, gekruid en ongekruid. Voorbeelden zijn insecten lolly’s, eiwitrepen en insecten meel.

catch-your-bug.com

ISAAC

Isaac heeft buffalo worm eiwit verwerkt in verschillende producten verwerkt. Enkele producten zijn eiwit repen, eiwit poeder en pap.

isaac-nutrition.de

Instinct

Instinct verkoopt organische insecten reep met krekel poeder in twee verschillende smaken: zoute chocolade en appel en kaneel.

yourinstinct.de

Mybugbar is een bedrijf dat zich voornamelijk op sporters richt door eiwitrijke producten te verkopen. De eiwitrijke producten bevatten allemaal de buffalo worm. De producten die ze verkopen zijn eiwit shakes, pindkaas en eiwitrijke pap.

mybugbar.com

Plumento Foods

Plumento Foods verkoopt pasta met buffalo wormen, maar ook hele soorten insecten (buffalo worm, meelworm en krekels) en meelworm – en krekelpoeder.

plumento-foods.com

Snack Insects

Snack Insects verkoopt verschillende producten met verschillende soorten insecten erin verwerkt. Ze verkopen onder andere hele insecten, repen, lolly’s, chocola en pasta.

snackinsects.com

Wicked Cricket

Wicked circket verkoopt alleen producten met krekel erin verwerkt en hele krekels, die wel of niet gekruid zijn. De producten die ze verkopen zijn chips met 3 verschillende smaken: chili, knoflook en classic.

wickedcricket.de

Delibugs

Delibugs verkoopt producten met buffalo- en meelwormen, krekels en sprinkhanen. Gebaseerd op de eerder genoemde insectensoorten verkopen ze hele insecten, poeder en snoep- en snackgoed.

delibugs.nl

DistriBugs

Distribugs focust zich op de verkoop van gevriesdroogde meelwormen, krekels en sprinkhanen. Daarnaast verkopen ze insectenpoeder en pasta, maar ook gekruide insecten.

www.distribugs.nl

Gaia Food

Gaiafood verkoopt maar een product, Gaia Insect Protein. Dit is eiwitpoeder met onder andere krekeleiwit. Naast krekeleiwit bevat het ook eiwitten van bruine rijst en erwten.

gaiafood.nl

Tinyfoods

Tiny Foods heft een grote productrange gebaseerd op de buffalo – en meelworm, krekels en sprinkhanen. De webshop verkoopt producten van eigen merk, maar ook van een ander merk.

tinyfoods.nl

Little Bugs

Little bugs is een webshop die een grote verscheidenheid verkoopt aan insecten producten. Een voorbeeld van een aantal producten die op de webshop staan zijn pasta, crackers, chips, bier tapenade en eiwitrepen.

littlebugs.be

Koninklijke Ruig

Koninklijke Ruig heeft meerdere insecten in het assortiment namelijk: sprinkhanen, krekels, meelwormen en buffalowormen. De insecten in het assortiment van Ruig zijn van Nederlandse productie, geblancheerd, daarna gevriesdroogd en verpakt in potjes. Vriesdrogen heeft als voordeel dat het product perfecte kwaliteit behoudt.

Ruig.nl

Foodvalley NL

Foodvalley NL is een onafhankelijke en internationale organisatie die samenwerkt met koplopers om de globale voedseltransitie te versnellen naar een duurzaam voedselsysteem. Waarom? Omdat het huidige voedselsysteem sneller moet veranderen als we in 2050 lekker, betaalbaar, gezond en duurzaam voedsel beschikbaar willen hebben voor 10 miljard mensen.

Foodvalley NL initieert het proces dat nodig is voor innovaties die individuele game changers in het ecosysteem niet alleen kunnen realiseren. In nauwe samenwerking met overheden – internationaal, nationaal en regionaal – en gerenommeerde onderwijs- en onderzoeksinstellingen begeleid Foodvalley NL partijen bij de transitie, op regie, proces, inhoud en door het tempo bij te houden. Zo blijven we voorop lopen.

Werkzaam in de insectensector en op zoek naar een geavanceerd onderzoeksapparaat, demonstratie-, test- of opschalingsfaciliteit voor tijdelijk gebruik? Interesse in de aankoop van een nieuwe faciliteit, maar is de investering te groot? Of een faciliteit in bezit, maar niet continu in gebruik? Shared facility finder helpt bedrijven en instellingen actief in gezonde voeding en leefomgeving bij het vinden of het aanbieden van een faciliteit voor tijdelijk gebruik. En Shared facility finder geeft financieel advies over mogelijkheden voor realiseren van gedeelde nieuwe faciliteiten.

Doel is bedrijven en instellingen te stimuleren om maximale productiviteit te realiseren en innovatie te versnellen. Het delen van faciliteiten helpt hierbij, want dat is snel, duurzaam en kostenbesparend.

Shared facility finder is een initiatief van Foodvalley NL en Wageningen University and Research.

Meer informatie: Shared facility finder

Shared Facility Finder

Wageningen University & Research

Wageningen University & Research (WUR) is het samenwerkingsverband tussen Wageningen University en Stichting Wageningen Research. De kracht van Wageningen University & Research is de bundeling van gespecialiseerde onderzoeksinstituten en de universiteit. Deze hechte samenwerking in verschillende natuur-, technologische en maatschappijwetenschappelijke disciplines zorgt dat wetenschappelijke doorbraken snel naar de praktijk en het onderwijs worden vertaald. Onder deze disciplines valt binnen Wageningen Universiteit ook onderzoek doen naar insecten en hun toepassingen voor een duurzame toekomst.

Meer informatie: Wageningen University & Research

HAS Hogeschool is hét opleidings- en expertisecentrum van Zuid-Nederland in de sector agro, food en leefomgeving op 2 vestigingen: Den Bosch en Venlo. Het is een middelgrote hogeschool waar de dynamische driehoek van studenten, docenten en bedrijfsleven centraal staat. Onze kernwaarden zijn: aandacht, eigenheid, pragmatisch en energiek. Has Hogeschool in Den Bosch beschikt over een Insectlab. Het Insectlab is een proeftuin waarin kennis, kunde en netwerken rondom de kweek en verwerking van insecten worden gebundeld en ontwikkeld voor toepassingen in de food, feed en farma.

Meer informatie: HAS University

Aeres Hogeschool

Aeres Hogeschool heeft lectoren, docent-onderzoekers en studenten die samen praktijkgericht onderzoek uitvoeren met partners uit het onderwijs, bedrijfsleven en overheden. Daarmee willen Aeres Hogeschool niet alleen de praktijk van ons onderwijs verder ontwikkelen, maar ook het werkveld. Nu en in de toekomst. De onderzoeken zijn maatschappelijk relevant, zodat de praktijk er direct profijt van heeft. Bovendien vormt het een verrijking voor het wetenschappelijke kennisdomein. De drie faculteiten hebben ieder een eigen focus en onderzoeksprogramma. Insecten maken een onderdeel uit van de onderzoekprogramma’s op Aeres Hogeschool.

Meer informatie: Aeres Hogeschool

Leveranciers

Looop

De missie van Looop is glashelder: een schone, 100% circulaire wereld waarin afval niet bestaat. Hier dragen zij een steentje aan bij door de onafhankelijke [...]

Protix

Protix heeft als missie het voedselsysteem weer in balans te brengen met de natuur. De zwarte soldaatvlieg (hermetia illucens) speelt een hoofdrol in het [...]

Bestico

Bestico heeft technologie ontwikkeld die zorgt voor een schaalbare oplossing om overtollige biomassa te gebruiken en om te zetten in voederkwaliteit eiwit en olie [...]

Ynsect

  Ynsect heeft een verticaal boerderijconcept ontwikkeld waarmee ze hun meelwormen kweken in een circulaire economie zonder afval. Met de eigen gekweekte meelwormen produceren [...]

Wadudu

  Wadudu combineert kweek, onderzoek en advies om te komen tot een duurzame invulling van de insectenkweek in Noordwest-Europa. Duurzaam door eiwit kringlopen te [...]

InsectoCycle

  Insectocycle heeft als missie om de grootschalige productie van zwarte soldaatvliegen mogelijk te maken door kennis en technieken aan te bieden. Insectocycle heeft [...]

New Generation Nutrition (NGN)

  NGN is een koploper in het aanbieden van innovatieve duurzame en gezonde oplossingen voor diervoeding-, voedsel- en kunstmesttoepassingen met ingrediënten van insecten. NGN [...]

DistriBugs

Distribugs focust zich op de verkoop van gevriesdroogde meelwormen, krekels en sprinkhanen. Daarnaast verkopen ze insectenpoeder en pasta, maar ook gekruide insecten. > MEER [...]

Nijssen Company

Nijsen maakt van reststromen uit de levensmiddelenindustrie via eigen korte ketens weer eten: Food for Feed for Food. Nijssen ontwikkelt continu nieuwe circulaire concepten [...]

Duynie Feed

Duynie Group houd zicht bezig met het verwaarden van plantaardige co-producten van levensmiddelenbedrijven en producenten van biobrandstoffen. Voor Duynie Group zijn co-producten een bron [...]

Reinartz

Reinartz is een bedrijf gevestigd in Duitsland dat machines produceert voor de verwerking van grondstoffen. Zo hebben ze ook een machine ontwikkeld voor de [...]

Insect Engineers

Insect Engineers is een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in de kweek voor de Black Soldier Fly. Om de kweek te ondersteunen leveren ze [...]

VDL Insect systems

VDL insect systems richt zich op twee soorten insecten waarvoor het verschillende services en producten levert. VDL Insect Systems focust zich op de Black [...]

Hulkenberg

Hulkenberg heeft 2 verschillende soorten kratten ontwikkeld voor het kweken van insecten. Beide types zijn stapelbakken met afmetingen van 600 x 400 x 110/233 [...]

Engels

Engels levert en ontwikkelt diverse oplossingen om de sector te automatiseren en opschalen. Een van deze oplossingen is kratten, maar denk ook aan netten, [...]

Beekenkamp

Beekenkamp heeft twee verschillende kweekbakken ontwikkeld. Een kweekbak is speciaal ontwikkeld voor meelwormen, de andere is insecten kweekbak 145 mm genaamd. De kratten die [...]

ITB Climate

ITB heeft al een aantal jaren klimaatsystemen voor de insectenkwekerij. Het is een opkomende sector waarbij een constant en geoptimaliseerd klimaat voor betere resultaten [...]

Alius

Alius is gespecialiseerd in duurzame klimaatbeheersing. Met de klimaatconcepten van Alius zorgen ze voor energiebesparing, warmteterugwinning en een optimaal binnenklimaat op de werkvloer. De [...]

Inno+

Inno+ heeft de missie om wereldwijd voor optimale klimaatomstandigheden te zorgen met innovatieve oplossingen voor luchtreiniging en energieterugwinning. Het is het doel van Inno+ [...]

Royal Dutch Kusters

Royal Dutch Kusters heeft 2 machines ontwikkeld om de kweek van insecten makkelijker te maken. Een machine die ze ontwikkeld hebben is voor het [...]

Feed and food production

Feed and food production heeft een mobiele kweekcel ontwikkeld. In de kweekcel worden meelwormen geconditioneerd gekweekt. Het voordeel van deze kweekcel is dat hij [...]

Trovet

Trovet is voeding voor huisdieren, die speciaal bij dierenartsen verkrijgbaar is. In het assortiment hebben ze hypoallergene voeding opgenomen voor hond en kat. Dit [...]

Vivara

Vivara heeft meerdere producten ontwikkeld voor vogels waarin in meelwormen verwerkt zijn. De producten zijn speciaal voor vogels in de tuin. > MEER INFORMATIE [...]

Coppens diervoeding

Coppens diervoeding heeft in samenwerking met Protix, de olie van de Black Soldier Fly verwerkt in hun varkens- en pluimveevoeding. > MEER INFORMATIE [...]

Bonda

Bonda heeft een aantal jaren onderzoek gedaan over het gebruik van circulaire voeders als insectenvoer/substraat. Het onderzoek heeft ervoor gezorgd dat verschillende vochtrijke voeders [...]