Het laatste nieuws
Samen tegen voedselverspilling: Circulair substraat voor duurzame insectenkweek
Het potentieel van circulaire reststromen in de insectenkweek is al enige tijd bekend, maar het onderzoek dat door RavenFeed is geïnitieerd werpt een gedetailleerder licht [...]
VDL Insect Systems
VDL Insect Systems, behorend tot de foodtech cluster van VDL Groep, speelt sinds kort een cruciale rol in de insectensector door de creatie van geavanceerde [...]
Lesmateriaal – Insecten Ingrediënten voor Humane Voeding
Insecten Ingrediënten voor Humane Voeding - Lesmateriaal (NIK) Leerlingen bewust maken van de mogelijkheden van duurzame dierlijke insecteneiwitten als voedsel is essentieel, zij [...]
Het ‘Insect Initiative’: Eenduidigheid en Samenwerking als Hoekstenen
Interview met Jolijn Zwart- van Kessel-Foodvalley NL Jolijn, Innovation Lead Circular Agrifood bij Foodvalley NL is lid van de stuurgroep van het NIK. Foodvalley is [...]
Kans voor Agrariërs: Subsidie voor Start Insectenkweek
Het project, getiteld "Insectenkweek als nieuw verdienmodel" geeft de agrarische sector in de provincie Noord-Brabant de kans om zich te hervormen. Het project maakt gebruik [...]
Insectensector maakt na 15 jaar ontwikkeling nu grote stappen
Ophef over voedingsproducten in supermarkten die ‘stiekem’ insecten zouden bevatten. Toonaangevend insectenbedrijf De Krekerij die stopt met zijn activiteiten. En het Franse bedrijf Ÿnsect dat [...]
Marktonderzoek door studenten
Windeheim studenten (3e jaars) van International Business hebben in 2022/2023 een onderzoek gedaan over de insectenmarkt in Nederland, Finland en Nordrhein Westfalen in Duitsland. De [...]
Voedingscentrum – Insecten in je eten? In de supermarkt kom je het nog niet snel tegen
Misschien heb je er wel berichten over zien langskomen: de toevoeging van insecten in je eten. De Europese Unie heeft toestemming gegeven voor het [...]
15 Jaar Insecten voor Feed en Food in Nederland
Network for Insect Knowledge (NIK) is trots om in samenwerking met het Venik, Wageningen University & Research en Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit [...]
Insecten als gangbaar ingrediënt voor ons voedsel van de toekomst
‘Insecten; Hoe belanden ze op ons bord?’ Het Network for Insect Knowledge nam ons tijdens de bijeenkomst ‘Insecten; Hoe belanden ze op ons bord?’ [...]
Meelworm op het menu in lespakket honderd basisscholen in Overijssel
Na een eerste aarzeling steken de leerlingen van basisschool de Octopus in Zwolle ze dan toch maar voorzichtig in hun mond: meelwormen. En als [...]
UITNODIGING: Insecten – hoe belanden ze op ons bord?
Hoe veroveren insecten eiwitten een plekje op ons bord? Dat kan met een smakelijke krekelburger, maar ook indirect door het voeren van insecten aan [...]
Nederlands consortium evalueert ingrediënten van insecten voor gebruik in vleeskuikenvoer
In Nederland gevestigde bedrijven gaan een samenwerking aan, in een publiek-privaat partnerschap. Het doel van de samenwerking is om in de komende 2 jaar [...]
Britse supermarkt levert CO2-neutrale eieren
© ANP De Britse supermarktketen Morrisons gaat CO2-neutrale eieren leveren. De retailer heeft als doel om in 2030 rechtstreeks te worden bevoorraad door boeren [...]
Wetenschappers vermoeden dat insecten in staat zijn om pijn te voelen
Het is mogelijk dat insecten pijn ervaren en er onder kunnen lijden. Onderzoekers hebben dit onderzocht en beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of [...]
Consortium start zoektocht naar reststromen voor insectenkweek
© NVWA Een samenwerkingsverband van RavenFeed, Syklus, Nijsen company, Milgro, De Jong en New Generation Nutrition gaat laagwaardige zijstromen in kaart brengen. Deze grondstoffen [...]
Limburger deelt kennis op Insect School
© Michiel Elands De belangstelling uit binnen- en buitenland is groot als eind juni de deuren van de Insect School in het Limburgse America [...]
Helpen insecten 4Daagse-lopers bij het herstel?
Tijdens de vierdaagse onderzoekt het Radboudumc of wandelaars voordeel hebben bij het innemen van gemalen eiwitrijke insecten. Er is bekend dat dierlijke eiwitten bijdragen [...]
Verbeteren insectenteelt voor voedsel en veevoer
Gaan we in de toekomst pasta en brood met insectenmeel eten? Als het aan Europa ligt wel. De Europese Unie wil namelijk minder afhankelijk [...]
Winsect-systeem biedt insectenkweek potentie door transportband
© Winsect Het kweken van insecten voor dierlijk eiwit is rendabel met het Winsect-systeem. Met die methode worden meelwormen gekweekt op een lopende band, [...]
Nederlands consortium evalueert ingrediënten van insecten voor gebruik in vleeskuikenvoer
In Nederland gevestigde bedrijven gaan een samenwerking aan, in een publiek-privaat partnerschap. Het doel van de samenwerking is om in de komende 2 jaar [...]
Hoofdrolspelers pluimvee-waardeketen slaan handen ineen voor toepassing insecteneiwit
Een consortium van Nederlandse spelers in de pluimveeketen bundelt de krachten in een publiek-private samenwerking gericht op onderzoek naar insecten als eiwitbron in pluimveediëten. [...]
Geen vlees meer van varken of koe, maar van meelwormen
Op 20 mei 2022 vond op het Duurzaamheidspark in Oss een open dag plaats waar een automatische meelwormcontainer werd gepresenteerd. DTV kwam op bezoek [...]
Insecten zijn niet de nieuwe sushi
Wat eten als lunch? Wordt het sushi of gefrituurde sprinkhanen? In de lezing van de Universiteit van Nederland legt dr. Jonas House, socioloog bij [...]