Het laatste nieuws
Klein beestje, grote business: industrie herontdekt insecten als voeding (artikel van De Tijd)
Protix, een pionier in de insectenkweeksector, heeft zich ontwikkeld van een experiment in een bamibakje tot een toonaangevende faciliteit ter grootte van drie voetbalvelden in [...]
Ontdek de nieuwe Wiki van Groen Kennisnet
In de snel ontwikkelende insectensector is het belangrijk om up-to-date en goed geïnformeerd te blijven. Groen Kennisnet heeft onlangs een waardevolle informatie bron gelanceerd: een [...]
Visie op de toekomst van insecten in diervoeding: Interview met Ageeth van der Lee van Feed Design Lab
Ageeth van der Lee, lid van de stuurgroep van het Network for Insect Knowledge (NIK) en werkzaam bij Feed Design Lab, deelt haar expertise en [...]
Expertise van de Nederlandse insectensector in de Verenigde Arabische Emiraten met het NIK
Insecten in de Verenigde Arabische Emiraten, dat is behoorlijk nieuw. Tijdens de beurs VIVMEA in Abu Dhabi eind november hield Petra van den Hengel namens [...]
Documentaire over de Nederlandse insectensector
Drie studenten van de Wageningen Universiteit maakten, met behulp van het NIK, een documentaire over de huidige status van de Nederlandse insectensector. Hoe worden insecten [...]
Webinar Insectenteelt Platform Groene Hart Werkt!
Op vrijdag 12 mei verzorgde Platform Het Groene Hart Werkt! het webinar Insectenteelt. Insectenkweek is bij uitstek geschikt voor kleinschalige productie, bijvoorbeeld in een lege [...]
Terugblik op het afsluitende symposium van SUSINCHAIN
Na vier jaar van baanbrekend onderzoek, heeft het SUSINCHAIN (SUStainable INsect CHAIN) project waardevolle inzichten opgeleverd in de voorhoede van insecteneiwitproductie. Hier een kort overzicht [...]
De Rol van Verpakking bij het Verminderen van Afkeer voor Insecten-gebaseerde Voeding
In de afgelopen jaren is er een groeiende interesse ontstaan in entomofagie, het consumeren van insecten als voedselbron. Ondanks de bewezen duurzaamheid en kosteneffectiviteit van [...]
Wormenworstjes en insectenbrood, binnen twee jaar vaste prik
In een onderzoek met de Wageningen Universiteit, gesponsord door de Europese Unie, werden gezinnen en koppels in Portugal en Denemarken maaltijden met insecten geserveerd, waaronder [...]
Samen tegen voedselverspilling: Circulair substraat voor duurzame insectenkweek
Het potentieel van circulaire reststromen in de insectenkweek is al enige tijd bekend, maar het onderzoek dat door RavenFeed is geïnitieerd werpt een gedetailleerder licht [...]
VDL Insect Systems
VDL Insect Systems, behorend tot de foodtech cluster van VDL Groep, speelt sinds kort een cruciale rol in de insectensector door de creatie van geavanceerde [...]
Lesmateriaal – Insecten Ingrediënten voor Humane Voeding
Insecten Ingrediënten voor Humane Voeding - Lesmateriaal (NIK) Leerlingen bewust maken van de mogelijkheden van duurzame dierlijke insecteneiwitten als voedsel is essentieel, zij [...]
Het ‘Insect Initiative’: Eenduidigheid en Samenwerking als Hoekstenen
Interview met Jolijn Zwart- van Kessel-Foodvalley NL Jolijn, Innovation Lead Circular Agrifood bij Foodvalley NL is lid van de stuurgroep van het NIK. Foodvalley is [...]
Kans voor Agrariërs: Subsidie voor Start Insectenkweek
Het project, getiteld "Insectenkweek als nieuw verdienmodel" geeft de agrarische sector in de provincie Noord-Brabant de kans om zich te hervormen. Het project maakt gebruik [...]
Insectensector maakt na 15 jaar ontwikkeling nu grote stappen
Ophef over voedingsproducten in supermarkten die ‘stiekem’ insecten zouden bevatten. Toonaangevend insectenbedrijf De Krekerij die stopt met zijn activiteiten. En het Franse bedrijf Ÿnsect dat [...]
Marktonderzoek door studenten
Windeheim studenten (3e jaars) van International Business hebben in 2022/2023 een onderzoek gedaan over de insectenmarkt in Nederland, Finland en Nordrhein Westfalen in Duitsland. De [...]
Voedingscentrum – Insecten in je eten? In de supermarkt kom je het nog niet snel tegen
Misschien heb je er wel berichten over zien langskomen: de toevoeging van insecten in je eten. De Europese Unie heeft toestemming gegeven voor het [...]
15 Jaar Insecten voor Feed en Food in Nederland
Network for Insect Knowledge (NIK) is trots om in samenwerking met het Venik, Wageningen University & Research en Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit [...]
Insecten als gangbaar ingrediënt voor ons voedsel van de toekomst
‘Insecten; Hoe belanden ze op ons bord?’ Het Network for Insect Knowledge nam ons tijdens de bijeenkomst ‘Insecten; Hoe belanden ze op ons bord?’ [...]
Meelworm op het menu in lespakket honderd basisscholen in Overijssel
Na een eerste aarzeling steken de leerlingen van basisschool de Octopus in Zwolle ze dan toch maar voorzichtig in hun mond: meelwormen. En als [...]
UITNODIGING: Insecten – hoe belanden ze op ons bord?
Hoe veroveren insecten eiwitten een plekje op ons bord? Dat kan met een smakelijke krekelburger, maar ook indirect door het voeren van insecten aan [...]
Nederlands consortium evalueert ingrediënten van insecten voor gebruik in vleeskuikenvoer
In Nederland gevestigde bedrijven gaan een samenwerking aan, in een publiek-privaat partnerschap. Het doel van de samenwerking is om in de komende 2 jaar [...]
Britse supermarkt levert CO2-neutrale eieren
© ANP De Britse supermarktketen Morrisons gaat CO2-neutrale eieren leveren. De retailer heeft als doel om in 2030 rechtstreeks te worden bevoorraad door boeren [...]
Wetenschappers vermoeden dat insecten in staat zijn om pijn te voelen
Het is mogelijk dat insecten pijn ervaren en er onder kunnen lijden. Onderzoekers hebben dit onderzocht en beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of [...]