Overzicht
insectenkwekers

Overzicht van Insectenkwekers in
Nederland per provincie uit 2020

Powered by
NGN B.V. en Wadudu

© Venik 2020

Overzichtkaart Nederland Insectenkwekers

Aansprekende concepten en innovatie

Kasper Faunafood

Kasper fauna food verkoopt Primate soft flakes. Het is een aanvullend diervoeder voor insectetende apen ontwikkeld door New Generation Nutrition (NGN). Het voer is geschikt voor verschillende insectetende apensoorten, enkele voorbeelden zijn doodshoofdsaapjes, lemuren, tamarins en mandrillen. Het voer is rijk aan meelwormen en fruit, daarnaast bevat het een gebalanceerde verhouding van vitaminen en mineralen, vitamine c en Acaciagom en Taurine.

De samenstelling van het voer is te vinden op kasperfaunafood.nl

Logo Oerei

Het oerei is een concept waarbij de kippen dagelijks insecten gevoerd krijgen. Het voeren van de insecten doet de boer met de hand. Het voeren van de insecten heeft zo zijn voordelen, het is natuurlijk gedrag voor een kip om op zoek te gaan naar insecten en doordat ze insecten eten vertonen ze minder pikgedrag. De insecten worden gevoerd met voedselresten zoals groente en fruit, wat ervoor zorgt dat het oerei voedselverspilling tegengaat.

Meer informatie over het oerei concept is hier te vinden: oerei.nl

Logo Terrabites

Bij Terrabites worden voeders voor verschillende diersoorten geproduceerd. De voeders zijn gebundeld in 4 categorieën: reptiel, vis, vogel en zoogdier. De gebruikte ingrediënten zijn zo duurzaam als het kan, zo vers zijn de insecten. Alle producten zijn verkrijgbaar voor zowel particulier gebruik als massaconsumptie in kweekcentra, dierentuinen en asielen.

Meer informatie over Terrabites: terrabitespetfood.com

Logo Kiezebrink

Kiezebrink produceert hun petfood en voer voor verschillende dieren graag duurzaam. Om dit duurzaam te produceren maken ze onder andere gebruiken van insecten als grondstof. Ze gebruiken insecten als puree voor honden en katten, de dierentuinvoeders maken gebruik van insectenmeel als eiwitbron.

Voor meer informatie en voorbeelden van een aantal producten met insecten: kiezebrink.eu

Winsect

Winsect werkt aan een wereldwijd uniek systeem voor het kweken van meelwormen voor de productie van insectenproteïnen. De eerste boerderij waar meelwormen op automatische banden worden gekweekt, is reeds gebouwd. Het kweeksysteem zal het probleem van hoge productiekosten voor meelwormenkweek oplossen, waardoor de productie van meelwormen rendabel wordt en meelwormproducten toegankelijk worden voor nieuwe markten.

Meer informatie: winsect.com

Boerderij Het Witte Water

Het Witte Water is een biologische boerderij waar varkens, kippen worden gehouden en groenten worden geteeld. Daar heeft het Witte Water kweken van meelwormen aan toegevoegd. Ze kweken de meelwormen voor diervoeding en humane voeding. Het kweken van de meelwormen gebeurt met een biologisch uitgangspunt. Bij het Witte Water worden meelwormen verkocht voor vogels, reptielen, vissen en zoogdieren.

Meer informatie: hetwittewater.nl

Be Frank Foods

BeFrank Foods ontwikkelt en produceert heerlijke foodproducten op basis van insecten. Een hamburger of gehaktballetjes met de voordelen van planten, maar de voedingswaarden van rundvlees. Producten met een duidelijke win, win: goed voor de planeet, goed voor de mens. BeFrank Foods maakt met lef producten, die het verschil maken: lekker, gezond en goed voor de planeet.

Meer informatie: befrankfoods.com

Best/bad practices

Profitability of insect farms

De groeiende interesse van ondernemers zorgt niet voor de ontwikkeling van kennis over de winstgevendheid van commerciële insecten productie, de kennis blijft schaars. Startende insectenkwekers hebben inzicht nodig in economische figuren over insecten productie om een insectenkwekerij te starten. Daarnaast is de informatie belangrijk voor banken die financiën verstrekken en voor regeringen die beleidsinterventies plannen. Het rapport geeft een overzicht van de winstgevendheid en onderliggende economische figuren voor de volgende insectensoorten:

  • Black Soldier Fly (Hermetia Illucens)
  • Lesser mealworm (Alphitobius diaperinus)
  • Meelworm (Tenebrio molitor)
  • Huiskrekel (Acheta domesticus)

Het rapport geeft overzicht van de globale insectensector, met specifieke aandacht voor operationele praktijken op boerderijniveau. De economische figuren en marges weergeven in het rapport geven een fundament voor verdere ontwikkelingen van de insecten productie sector.

Trainingen

Training insect rearing

De Amusca HF-Larvae Breeding Unit bestaat uit twee 40 ft zeecontainers waarin de vliegen zich ontwikkelen van ei tot pop en larven. Deze groei unit is een idee van Dr.ir. Walter Jansen, expert in insecten. De Larvenkweekeenheden worden technisch gerealiseerd door Mavitec. Er leven zes miljoen vliegen in de eenheid. Ze zullen in 24 uur ongeveer 151 miljoen eieren leggen. Het duurt ongeveer 8 uur voordat deze eieren larven worden. In drie dagen zal er 3500 kilo larven zijn. Om deze HF-Larven Units te implementeren en te beheren, hebben Amusca en Aeres TCI een training van 5 dagen ontwikkeld.

Meer informatie:
aerestrainingcentre-barneveld.nl

Basiscursus insectenkweek

Fysiek op locatie. Ben je klaar om te beginnen met het kweken van insecten? Ga aan de slag met onze basiscursus insectenkweek om je klaar te stomen voor een succesvolle carrière in de insectensector. De cursus wordt in het Engels en Nederlands georganiseerd door NGN BV.

Engelstalige cursus

Nederlandstalige cursus

Insect Processing Course

Deze baanbrekende cursus behandelt zowel praktische als theoretische kennis die nodig is voor de veilige en effectieve verwerking van insecten voor diervoeding- en humane producten.

Cursus wordt in het Engels georganiseerd
door NGN B.V.

ngn.co.nl/processingcourse

Introductie seminars NGN

Twijfel jij of de insectensector een sector is waar jij een toekomst in ziet? Ontdek dit door deel te nemen aan het Introductie seminar georganiseerd door NGN! Tijdens dit seminar leer je alles over waarde ketens, potentie van insecten, Europese wetgeving en markt kansen en trends. Deelname aan het seminar is gratis. Het seminar wordt georganiseerd in Nederlands, Engels en Spaans!

Nederlandse seminar

Engelse seminar

Spaanse seminar

Summer School Insects as Food & Feed

Fysiek op locatie. De cursus is voor iedereen met interesse in insecten in humane- en diervoeding. Professionals uit zowel de private sector als de publieke sector zijn welkom, evenals academici. Cursus zal in het Engels worden georganiseerd door WUR academy.

Meer informatie en registratie: www.wur.nl/en/show/Summer-School-Insects-as-Food-Feed

Opleiding tot insectenkweker

Thomas More in België start met de opleiding tot insectenkweker. Gedurende deze opleiding leer je in 6 modules alles over het kweken en verwerken van insecten. De modules die aanbod komen zijn: Insecten in een bio-economie, duurzaam kweken van insecten, van insecten naar duurzame grondstoffen, wetgeving en vergunningen in de sector, insectenkweek en businessplan.

Meer informatie over deze cursus is hier te vinden: radius.thomasmore.be/cursus-insecten-2022

Kennissessie startende kweker

Wadudu organiseert meerdere kennissessies om ondernemers en adviseurs in de sector te helpen. Een van de kennissessie is een kennissessie voor de startende kweker. Wat kan je verwachten gedurende de kennissessie? Gedurende de kennissessie kom je erachter of het kweken echt wat voor je is. Wadudu kan je in het gehele traject van begeleiden, van de start van de kweek tot en met subsidies en afname van insecten.

Meer informatie over de kennissessie is te vinden op: wadudu.eu/kennissessie-startende-kweker

Kennissessie voor adviseurs

Wil je als adviseur, klanten informeren over de mogelijkheden in de insectensector? Ben je een accountant, adviseur voor banken, voer adviseur? Dan kun je deelnemen aan de kennissessie. Tijdens de kennissessie krijg je uitleg over de insecten, de sector en mogelijkheden. Daarnaast ook worden verdienmodellen van de gehele keten behandeld en toepassingen van de sector bij een klant.

Meer informatie over de kennissessie is te vinden op: wadudu.eu/kennissessie-voor-adviseurs