Overzicht
insectenkwekers
Overzicht van Insectenkwekers in
Nederland per provincie uit 2023
Powered by
NGN B.V. en Wadudu
© Venik 2023
Aansprekende concepten en innovatie
Best/bad practices
Profitability of insect farms
De groeiende interesse van ondernemers zorgt niet voor de ontwikkeling van kennis over de winstgevendheid van commerciële insecten productie, de kennis blijft schaars. Startende insectenkwekers hebben inzicht nodig in economische figuren over insecten productie om een insectenkwekerij te starten. Daarnaast is de informatie belangrijk voor banken die financiën verstrekken en voor regeringen die beleidsinterventies plannen. Het rapport geeft een overzicht van de winstgevendheid en onderliggende economische figuren voor de volgende insectensoorten:
- Black Soldier Fly (Hermetia Illucens)
- Lesser mealworm (Alphitobius diaperinus)
- Meelworm (Tenebrio molitor)
- Huiskrekel (Acheta domesticus)
Het rapport geeft overzicht van de globale insectensector, met specifieke aandacht voor operationele praktijken op boerderijniveau. De economische figuren en marges weergeven in het rapport geven een fundament voor verdere ontwikkelingen van de insecten productie sector.
Trainingen
Training insect rearing
De Amusca HF-Larvae Breeding Unit bestaat uit twee 40 ft zeecontainers waarin de vliegen zich ontwikkelen van ei tot pop en larven. Deze groei unit is een idee van Dr.ir. Walter Jansen, expert in insecten. De Larvenkweekeenheden worden technisch gerealiseerd door Mavitec. Er leven zes miljoen vliegen in de eenheid. Ze zullen in 24 uur ongeveer 151 miljoen eieren leggen. Het duurt ongeveer 8 uur voordat deze eieren larven worden. In drie dagen zal er 3500 kilo larven zijn. Om deze HF-Larven Units te implementeren en te beheren, hebben Amusca en Aeres TCI een training van 5 dagen ontwikkeld.
Meer informatie:
aerestrainingcentre-barneveld.nl
Basiscursus insectenkweek
Fysiek op locatie. Ben je klaar om te beginnen met het kweken van insecten? Ga aan de slag met onze basiscursus insectenkweek om je klaar te stomen voor een succesvolle carrière in de insectensector. De cursus wordt in het Engels en Nederlands georganiseerd door NGN BV.
Insect Processing Course
Deze baanbrekende cursus behandelt zowel praktische als theoretische kennis die nodig is voor de veilige en effectieve verwerking van insecten voor diervoeding- en humane producten.
Cursus wordt in het Engels georganiseerd
door NGN B.V.
Introductie seminars NGN
Twijfel jij of de insectensector een sector is waar jij een toekomst in ziet? Ontdek dit door deel te nemen aan het Introductie seminar georganiseerd door NGN! Tijdens dit seminar leer je alles over waarde ketens, potentie van insecten, Europese wetgeving en markt kansen en trends. Deelname aan het seminar is gratis. Het seminar wordt georganiseerd in Nederlands, Engels en Spaans!
Summer School Insects as Food & Feed
Fysiek op locatie. De cursus is voor iedereen met interesse in insecten in humane- en diervoeding. Professionals uit zowel de private sector als de publieke sector zijn welkom, evenals academici. Cursus zal in het Engels worden georganiseerd door WUR academy.
Meer informatie en registratie: www.wur.nl/en/show/Summer-School-Insects-as-Food-Feed
Opleiding tot insectenkweker
Thomas More in België start met de opleiding tot insectenkweker. Gedurende deze opleiding leer je in 6 modules alles over het kweken en verwerken van insecten. De modules die aanbod komen zijn: Insecten in een bio-economie, duurzaam kweken van insecten, van insecten naar duurzame grondstoffen, wetgeving en vergunningen in de sector, insectenkweek en businessplan.
Meer informatie over deze cursus is hier te vinden: radius.thomasmore.be/cursus-insecten-2022
Kennissessie startende kweker
Wadudu organiseert meerdere kennissessies om ondernemers en adviseurs in de sector te helpen. Een van de kennissessie is een kennissessie voor de startende kweker. Wat kan je verwachten gedurende de kennissessie? Gedurende de kennissessie kom je erachter of het kweken echt wat voor je is. Wadudu kan je in het gehele traject van begeleiden, van de start van de kweek tot en met subsidies en afname van insecten.
Meer informatie over de kennissessie is te vinden op: wadudu.eu/kennissessie-startende-kweker
Kennissessie voor adviseurs
Wil je als adviseur, klanten informeren over de mogelijkheden in de insectensector? Ben je een accountant, adviseur voor banken, voer adviseur? Dan kun je deelnemen aan de kennissessie. Tijdens de kennissessie krijg je uitleg over de insecten, de sector en mogelijkheden. Daarnaast ook worden verdienmodellen van de gehele keten behandeld en toepassingen van de sector bij een klant.
Meer informatie over de kennissessie is te vinden op: wadudu.eu/kennissessie-voor-adviseurs