Eerder dit jaar organiseerde het NIK, samen met andere partijen, een workshop om ondernemers te helpen bij het ontwikkelen van een levensvatbare businesscases voor de insectenkweek. De workshop richtte zich op drie centrale thema’s: insecten voor humane consumptie, petfood producten op insectenbasis en het gebruik van insecten in pluimveevoer.
In verschillende werksessies werkten de deelnemers in groepen aan het definiëren van ambities, stakeholdernetwerken en pitches voor hun specifieke businesscase. De pitches werden aan het einde van de dag gepresenteerd en gaven een helder beeld van wat er nodig is.
De workshop heeft aangetoond dat samenwerking tussen ketenpartners essentieel is voor het benutten van de potentie van de insectenteelt. Door gezamenlijke inspanningen en kennisdeling kunnen ondernemers innovatieve, duurzame en financieel haalbare businessmodellen ontwikkelen. De sector toont een sterk draagvlak voor samenwerking, waarbij regionale programma’s en middelen strategisch moeten worden ingezet voor maximaal effect.

Belangrijke aanbevelingen zijn:

  • Marktonderzoek: Noodzakelijk om behoeften in kaart te brengen en marktsegmenten te definiëren.
  • Waardeketenontwikkeling: Bepalen van de meest efficiënte manieren om producten te creëren, met een focus op een valide verdienmodel.
  • Samenwerking bestendigen: Betrokken partijen actief betrekken in het proces en de resultaten beschikbaar maken voor alle deelnemers.

De workshop biedt een helder perspectief voor ondernemers in de insectenteelt en markeert een stap richting duurzame en levensvatbare businesscases in deze groeiende sector.
Voor meer informatie over vervolgtrajecten en initiatieven binnen de insectensector, kunt u contact opnemen met het Network for Insect Knowledge (info@nfik.nl).