Het laatste nieuws
Overdracht Network for Insect Knowledge van Regio Foodvalley naar Venik
Per 1 januari 2025 neemt Venik, de brancheorganisatie voor de Nederlandse insectensector, de verantwoordelijkheid voor het Network for Insect Knowledge (NIK) over van Regio Foodvalley. [...]
Kennisdeling en Innovatie in de Insectensector: Interview met Dr. Teun Veldkamp
Dr. Teun Veldkamp, Senior Onderzoeker bij Wageningen Livestock Research, begon zijn carrière in het onderzoek op de expertise pluimveevoeding. In 2012 startte hij een haalbaarheidsstudie [...]
Start van het KOM-project ‘Versterking van de Insectensector door Verspreiding van Kennis uit Insectenonderzoek’.
Het project 'Versterking van de Insectensector door Verspreiding van Kennis uit Insectenonderzoek' is officieel goedgekeurd en zal in oktober van start gaan voor een periode [...]
De opkomst van ‘ento-veganisme’: hoe het eten van krekels de wereld kan helpen redden
Ze zijn een geweldige bron van eiwitten en smaken als ze worden gekookt naar rundvlees of lamsvlees. Zijn onze keukens en restaurants eindelijk klaar voor [...]
EU-financieringsmogelijkheden voor de insectenkweeksector
Er is al meer dan 1,5 miljard euro geïnvesteerd in insectenproducerende bedrijven in de EU, wat heeft bijgedragen aan het creëren van duizenden groene banen [...]
Singapore heeft 16 insecten goedgekeurd om als voedsel te eten: dit is alles wat je moet weten
Van gefrituurde zijderupspop tot eiwitrepen vol gemalen meelworm: de lange lijst van eetbare insecten in Singapore zou een teken kunnen zijn van wat komen gaat. [...]
Workshop “Verdienen met Insecten”: Samenwerking centraal
Eerder dit jaar organiseerde het NIK, samen met andere partijen, een workshop om ondernemers te helpen bij het ontwikkelen van een levensvatbare businesscases voor de [...]
Insecteneiwitten als culinaire ervaring: Interview met kok Ferdy Molenaar, Bugman
In 2012 kwam kok Ferdy Molenaar, oprichter van Bugman, voor het eerst in aanraking met het gebruik van insecteneiwit als voedsel tijdens de presentatie van [...]
Gastles: Lekker anders eten – aan de slag met insectenmeel
Kinderen van basisscholen in Regio Foodvalley hebben op een interactieve manier kennis gemaakt met alternatieve eiwitbronnen zoals insectenmeel. Onder de titel van de innovatieve gastlessen [...]
Werkbijeenkomst ‘Verdienen met insecten’ werkt verbindend
‘Het bieden van continuïteit is extreem belangrijk’ De insectensector heeft de potentie om uit te groeien tot een sector met impact. Tegelijkertijd is de sector [...]
Van innovatie tot noodzaak? De evolutie van de insectenkweek
Insectenkwekerijen, met name die van zwarte soldaatvlieglarven, winnen aan populariteit door hun efficiëntie en potentie in het omzetten van afval in eiwitten. Opschaling vereist aanzienlijke [...]
Verkenning en vernieuwing: De toekomst van insectenkweek in Limburg en Noord-Brabant
Op 4 april kwamen experts, bedrijfscontactfunctionaris, beleidsmakers, vergunningverleners en zaakbegeleiders samen in Limburg, voor een informatieve bijeenkomst gericht op het circulair ondernemen [...]
Insect market in Poland
“Could eating bugs save the world?” underscores the growing significance of the insect industryand the impact it has on the world. (Hasselmann) A key player [...]
Insecten als voeding voor pluimvee: Interview met Laura Star van Aeres
Laura Star, lid van de stuurgroep van het Network for Insect Knowledge (NIK), combineert met haar carrière als lector bij Aeres Hogeschool Dronten en onderzoeker [...]
Europa geeft groen licht voor levende insecten in diervoeding
In een belangrijke ontwikkeling hebben de Europese Commissie en de autoriteiten van de EU-lidstaten consensus bereikt over het toestaan van het gebruik van levende insecten [...]
Klein beestje, grote business: industrie herontdekt insecten als voeding (artikel van De Tijd)
Protix, een pionier in de insectenkweeksector, heeft zich ontwikkeld van een experiment in een bamibakje tot een toonaangevende faciliteit ter grootte van drie voetbalvelden in [...]
Ontdek de nieuwe Wiki van Groen Kennisnet
In de snel ontwikkelende insectensector is het belangrijk om up-to-date en goed geïnformeerd te blijven. Groen Kennisnet heeft onlangs een waardevolle informatie bron gelanceerd: een [...]
Visie op de toekomst van insecten in diervoeding: Interview met Ageeth van der Lee van Feed Design Lab
Ageeth van der Lee, lid van de stuurgroep van het Network for Insect Knowledge (NIK) en werkzaam bij Feed Design Lab, deelt haar expertise en [...]
Expertise van de Nederlandse insectensector in de Verenigde Arabische Emiraten met het NIK
Insecten in de Verenigde Arabische Emiraten, dat is behoorlijk nieuw. Tijdens de beurs VIVMEA in Abu Dhabi eind november hield Petra van den Hengel namens [...]
Documentaire over de Nederlandse insectensector
Drie studenten van de Wageningen Universiteit maakten, met behulp van het NIK, een documentaire over de huidige status van de Nederlandse insectensector. Hoe worden insecten [...]
Webinar Insectenteelt Platform Groene Hart Werkt!
Op vrijdag 12 mei verzorgde Platform Het Groene Hart Werkt! het webinar Insectenteelt. Insectenkweek is bij uitstek geschikt voor kleinschalige productie, bijvoorbeeld in een lege [...]
Terugblik op het afsluitende symposium van SUSINCHAIN
Na vier jaar van baanbrekend onderzoek, heeft het SUSINCHAIN (SUStainable INsect CHAIN) project waardevolle inzichten opgeleverd in de voorhoede van insecteneiwitproductie. Hier een kort overzicht [...]
De Rol van Verpakking bij het Verminderen van Afkeer voor Insecten-gebaseerde Voeding
In de afgelopen jaren is er een groeiende interesse ontstaan in entomofagie, het consumeren van insecten als voedselbron. Ondanks de bewezen duurzaamheid en kosteneffectiviteit van [...]
Wormenworstjes en insectenbrood, binnen twee jaar vaste prik
In een onderzoek met de Wageningen Universiteit, gesponsord door de Europese Unie, werden gezinnen en koppels in Portugal en Denemarken maaltijden met insecten geserveerd, waaronder [...]