In de afgelopen jaren is er een groeiende interesse ontstaan in entomofagie, het consumeren van insecten als voedselbron. Ondanks de bewezen duurzaamheid en kosteneffectiviteit van insecten als een hoogwaardige eiwitbron in vergelijking met vlees, blijft de acceptatie van eetbare insecten in westerse samenlevingen laag. Een van de grootste barrières? Het gevoel van afkeer.

Een recente studie heeft de potentie van verpakkingscommunicatie onderzocht om deze afkeer van insecten-gebaseerde producten in Duitsland te verminderen. Uit de resultaten bleek dat afbeeldingen van bekende ingrediënten en transparante vensters op de verpakking bijzonder effectief zijn in het verminderen van afkeer. Daarnaast verhoogde de aanwezigheid van organische en specifieke Ento-zegels aanzienlijk de veronderstelde voedselveiligheid. Echter, afbeeldingen van krekels hadden een aanzienlijke impact op het verhogen van de afkeer.

Conclusie: Verpakking speelt een cruciale rol bij het beïnvloeden van de consumentenperceptie van insecten-gebaseerde voeding. Voor bedrijven in deze sector kan het optimaliseren van de verpakkingsstrategie een sleutel zijn tot grotere acceptatie en succes op de markt.

Lees hier het volledige onderzoeksrapport

30/10/2023 door Shannon den Engelsman