Het laatste nieuws
Terugblik: Kennissessie Innovatieve Eiwitbronnen
Op woensdag 9 juli kwamen zo’n vijftig deelnemers bijeen bij Alga.Farm voor het Eiwittransitie Evenement. Een inspirerende middag vol kennisdeling en creatieve inzichten, georganiseerd door [...]
Insect Protein Production Expertise Center (IPPEC): bouwen aan een internationale praktijk hub voor de insectensector
Het Insect Protein Production Expertise Center (IPPEC) wordt opgezet om in vraagstukken rond opschaling, consistentie, voedselveiligheid en marktacceptatie het verschil te maken. Niet als lokaal [...]
Breng Jouw Innovatie tot Leven in de Shared Facility van het Insect Experience Centre
Het Insect Experience Centre (IEC) in Barneveld brengt praktijkonderzoek, innovatie en onderwijs samen om antwoorden te vinden op de vraag hoe insecten een bijdrage kunnen [...]
Fieldlab ‘Circulair Verdienen met Insecten’ start op in de Peel
De insectensector krijgt een stevige impuls erbij. In de Peel wordt momenteel namelijk gewerkt aan het Fieldlab Circulair Verdienen met Insecten: een praktijkexperimenteercentrum waar ondernemers, [...]
Nederlandse insectensector zet koers uit voor duurzame voedselketen met sectorplan 2025-2030
De Nederlandse insectensector lanceert het Sectorplan 2025–2030: Agenda Ontwikkeling en Innovatie in de Nederlandse Insectenketen. Dit plan zet de strategische koers uit voor de verdere [...]
Vijf Jaar aan Innovatie en Groei: Nederlandse Insectensector Presenteert Resultaten van Sectorplan 2020–2024
De Nederlandse insectensector publiceert met trots de resultaten van het Sectorplan 2020–2024. De rapportage laat zien hoe de sector de afgelopen vijf jaar grote stappen [...]
BeFrank creeërt een broedplaats voor innovatie en samenwerking voor nieuwe eiwitten
BeFrank is een pionier die zich richt op de productie, ontwikkeling en verkoop van innovatieve voedingsmiddelen op basis van insecteneiwit. Wat begon als een klein [...]
Venik: Samen Sterk voor de Toekomst van de Insectensector
Afgelopen jaar maakte Venik (verenigde Nederlandse insectenkwekers), de brancheorganisatie van de Nederlandse insectensector, een grote stap in haar ontwikkeling. Waar de organisatie voorheen uitsluitend insectenkwekers [...]
Overdracht Network for Insect Knowledge van Regio Foodvalley naar Venik
Per 1 januari 2025 neemt Venik, de brancheorganisatie voor de Nederlandse insectensector, de verantwoordelijkheid voor het Network for Insect Knowledge (NIK) over van Regio Foodvalley. [...]
Kennisdeling en Innovatie in de Insectensector: Interview met Dr. Teun Veldkamp
Dr. Teun Veldkamp, Senior Onderzoeker bij Wageningen Livestock Research, begon zijn carrière in het onderzoek op de expertise pluimveevoeding. In 2012 startte hij een haalbaarheidsstudie [...]
Start van het KOM-project ‘Versterking van de Insectensector door Verspreiding van Kennis uit Insectenonderzoek’.
Het project 'Versterking van de Insectensector door Verspreiding van Kennis uit Insectenonderzoek' is officieel goedgekeurd en zal in oktober van start gaan voor een periode [...]
De opkomst van ‘ento-veganisme’: hoe het eten van krekels de wereld kan helpen redden
Ze zijn een geweldige bron van eiwitten en smaken als ze worden gekookt naar rundvlees of lamsvlees. Zijn onze keukens en restaurants eindelijk klaar voor [...]
EU-financieringsmogelijkheden voor de insectenkweeksector
Er is al meer dan 1,5 miljard euro geïnvesteerd in insectenproducerende bedrijven in de EU, wat heeft bijgedragen aan het creëren van duizenden groene banen [...]
Singapore heeft 16 insecten goedgekeurd om als voedsel te eten: dit is alles wat je moet weten
Van gefrituurde zijderupspop tot eiwitrepen vol gemalen meelworm: de lange lijst van eetbare insecten in Singapore zou een teken kunnen zijn van wat komen gaat. [...]
Workshop “Verdienen met Insecten”: Samenwerking centraal
Eerder dit jaar organiseerde het NIK, samen met andere partijen, een workshop om ondernemers te helpen bij het ontwikkelen van een levensvatbare businesscases voor de [...]
Insecteneiwitten als culinaire ervaring: Interview met kok Ferdy Molenaar, Bugman
In 2012 kwam kok Ferdy Molenaar, oprichter van Bugman, voor het eerst in aanraking met het gebruik van insecteneiwit als voedsel tijdens de presentatie van [...]
Gastles: Lekker anders eten – aan de slag met insectenmeel
Kinderen van basisscholen in Regio Foodvalley hebben op een interactieve manier kennis gemaakt met alternatieve eiwitbronnen zoals insectenmeel. Onder de titel van de innovatieve gastlessen [...]
Werkbijeenkomst ‘Verdienen met insecten’ werkt verbindend
‘Het bieden van continuïteit is extreem belangrijk’ De insectensector heeft de potentie om uit te groeien tot een sector met impact. Tegelijkertijd is de sector [...]
Van innovatie tot noodzaak? De evolutie van de insectenkweek
Insectenkwekerijen, met name die van zwarte soldaatvlieglarven, winnen aan populariteit door hun efficiëntie en potentie in het omzetten van afval in eiwitten. Opschaling vereist aanzienlijke [...]
Verkenning en vernieuwing: De toekomst van insectenkweek in Limburg en Noord-Brabant
Op 4 april kwamen experts, bedrijfscontactfunctionaris, beleidsmakers, vergunningverleners en zaakbegeleiders samen in Limburg, voor een informatieve bijeenkomst gericht op het circulair ondernemen [...]
Insect market in Poland
“Could eating bugs save the world?” underscores the growing significance of the insect industryand the impact it has on the world. (Hasselmann) A key player [...]
Insecten als voeding voor pluimvee: Interview met Laura Star van Aeres
Laura Star, lid van de stuurgroep van het Network for Insect Knowledge (NIK), combineert met haar carrière als lector bij Aeres Hogeschool Dronten en onderzoeker [...]
Europa geeft groen licht voor levende insecten in diervoeding
In een belangrijke ontwikkeling hebben de Europese Commissie en de autoriteiten van de EU-lidstaten consensus bereikt over het toestaan van het gebruik van levende insecten [...]
Klein beestje, grote business: industrie herontdekt insecten als voeding (artikel van De Tijd)
Protix, een pionier in de insectenkweeksector, heeft zich ontwikkeld van een experiment in een bamibakje tot een toonaangevende faciliteit ter grootte van drie voetbalvelden in [...]